Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
28 Ноември 2019г. в 15:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Газпром спира кранчето за газ към Украйна на 1 януари
AКРОСС/ Украинската газова компания Нафтогаз вече е получила предупреждение от руския Газпром, че без нов транзитен договор от 1 януари ще спре постъпването на руски газ в украинската газопреносна система. Това съобщи изпълнителният директор на Нафтогаз Юрий Витренко в интервю за "Дойче веле", цитирано от ТАСС.
В писмо, изпратено от Газпром на Нафтогаз, черно на бяло е написано, че на 1 януари в 10:00 часа московско време (09:00 часа в Киев) Газпром няма да има основания за доставяне на газ към Украйна, каза Витренко. По думите му с тази фраза Газпром фактически признава, че ще "затвори тръбата", спирайки транзита на газ през украинската газопреносна система.
Преди дни Апелативният съд на шведския окръг Свеа отхвърли днес жалбата на руската газова компания Газпром срещу решение на Стокхолмския арбитраж по спора с Нафтогаз Украйна за транзита на газ.Решението на съда означава, че искът на руската компания е отхвърлен. През 2020 година се очакват решенията по още две съдебни дела между същите страни, се посочва в съобщението.
През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара за недоставянето на газ по транзита.
Според Москва изявлението на Нафтогаз, че при липса на споразумение с руската страна от 2020 г. може да пренасочва транзитния руски газ към украинските подземни хранилища, е шантаж за Русия и Европа
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?