Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
05 Декември 2019г. в 16:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
КЗП: „Близо 60% от европейските потребители свидетелстват за положителен опит след подаване на жалба“
AКРОСС/ Нараства броят на гражданите на Европейския съюз, които заявяват, че са удовлетворени от ефекта, който е имало след като са подали оплакване във връзка с техни покупки. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по ТВ Европа, като се позова на данните от публикувания наскоро от Европейската комисия Индекс на условията за потребителите.
Проучването сочи, че повече от 70% от европейските потребители се доверяват на търговците на дребно относно спазването на правата им. В случаите, в които се стига до подаване на жалба, близо 60% свидетелстват за положителен опит с търговците, институциите или органите за алтернативно решаване на спорове.
Според Димитър Маргаритов това е резултат и от дългогодишните усилия на европейските институции, които инициираха редица промени в законодателството в последните години в стремежа си потребителите да се чувстват добре, да имат повече права и възможности. „В консуматорското общество, в което живеем, всеки иска да си напазарува хубави неща за сравнително ниски цени и ако нещо се обърка, да има към кого да се обърне, да може да върне това, което си е купил, да си получи обратно парите. И точно това е съвременното потребителско законодателство", посочи той.
Другият ключов извод в Индекса - че повече от половината потребители съобразяват избора си при пазаруване с грижата за околната среда, Маргаритов коментира така: „Всяко модерно нещо привлича хората
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?