Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
19 Ноември в 10:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Осигуряването трябва да е капитало-натрупващо, моделът е сбъркан
/КРОСС/ Пенсионният модел у нас в момента очевидно е изложен на риск. Решението е осигуряването да стане капитало-натрупващо - т.е. средствата, които внасяте в Здравната каса, да са си ваши. Проблемът в случая са разходите по прехода, коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.
"Мярката първият ден болничен да не се плаща първо бе временна през 2010 г. Нямаше анализ на нея, когато бе въведена - тогава бяха първите три дни, те се плащаха повече от работодателя"."Сега имаме най-високата заетост, най-ниската безработица от 50 г. насам и съревнование между работодателите. Но отново липсва анализ какво биха стрували други мерки, за да няма злоупотреби. Всички привилегии на работещите трябва да се договарят с работодателите, при това индивидуално", е мнението на госта.
Допълнителното пенсионно осигуряване
"Колкото повече е частно осигуряването, това по-малки са злоупотребите", отбеляза Станчев по темата. "Ако внасяте във втория стълб, тогава вашият принос в първия - държавното осигуряване, е "наказан", защото получавате 1/5 по-малко от тези, които не са се осигурявали там. Целият шум, че частните фондове са пирамида, е абсолютно вреден. 17 млрд. - от частни фондове, е повече от 5 млрд. в НОИ".
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 10:27 - Нона Йотова: Да се създаде театрален състав в училищата - това ще накара децата да четат Днес в 09:27 - Планираните прекъсвания на тока от ЧЕЗ Разпределение 05 Декември в 19:27 - Румен Петков в Плевен: Бойко Борисов е виновен България да стане газовозависима държава 05 Декември в 17:54 - Рекорден скок на цените на храните 05 Декември в 16:54 - КЗП: „Близо 60% от европейските потребители свидетелстват за положителен опит след подаване на жалба“ 05 Декември в 16:27 - Надя Клисурска: 1/5 от данък общ доход и 1/10 от ДДС да остава в общините 05 Декември в 15:27 - Кристиан Вигенин : Призоваваме управляващите да нормализират отношенията ни с Русия 05 Декември в 14:54 - Корнелия Нинова: Лъжа е, че е имало договорка за субсидията 05 Декември в 14:27 - Най-малко 100 тона пилешко месо са заразени със салмонела на българския пазар 05 Декември в 13:27 - Българската икономика нараства стабилно с 3,7% през третото тримесечие