Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
28 Ноември 2019г. в 16:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Петкова: Газовата връзка с Гърция ще е готова до края на 2020 г.
AКРОСС/ Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде готова до края на 2020 г., увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното заседание на Комисията по енергетиката в парламента, предаде БТА.
Министърът на енергетиката добави, че строителството на интерконектора между Гърция и България трябва да приключи паралелно със завършването на Трансадриатическия газопровод /TAP/. По този начин ще може да се изпълни договорът между "Булгаргаз"и азербайджанската компания "СОКАР"за доставка на 1 млрд. куб. метра газ от находището "Шах Дениз 2"."Ние трябва да сме готови, така че до края на 2020 г. да можем да поемем този 1 млрд. куб. метра газ, който ще дойде от Каспийския регион, за да може проектът да заработи", каза Теменужка Петкова.
Депутатите от Комисията по енергетиката днес одобриха законопроект за ратифициране на гаранционно споразумение между България и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ във връзка със подписан на 10 октомври 2019 г. Договор за финансиране на междусистемната газова връзка Гърция-България между ЕИБ и "Български енергиен холдинг"ЕАД. Министерският съвет на 21.11.2019 г. прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира това гаранционно споразумение.
Теменужка Петкова поясни, че този заем е важен елемент за успешното приключване за реализацията на целия проект
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?