Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
22 Юни в 15:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Стоян Мирчев към министър Захариева: Промените в правилника за легализация на документи създават проблеми
/КРОСС/ „През 2017 г. се проведе обществено обсъждане за промени в Правилника за легализациите, заверките, преводи на документи и др. книжа. Въпреки направените предложения от заинтересованите страни, те не бяха взети предвид. Направените промени създадоха редица проблеми. Основният е, че чрез ресурса на МВнР се установяваше, дали даден документ е оригинален и подлежи на заверка.
Сега тази отговорност е възложена на нотариусите и лицензираните преводачи, които няма как да удостоверят годност.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев от парламентарната трибуна в питане към външния министър Екатерина Захариева. Според новото законодателство не се изисквало нито преводачът, нито нотариусът да изискват автентичност на документа, което е правено преди от МВнР, чрез посолствата ни в чужбина. Мирчев добави, че таксите за услугата, които са влизали в хазната преди, сега ще се събират от преводачи и нотариуси. Освен това, се оказва, че заверката на документи на българи остава по стария ред. Депутатът не получи отговор- какви приходи са влизали в хазната от услугата преди.
„С промените на правилника създадохте още по-големи проблеми, защото ще се заверяват документи без доказана автентичност”, каза Стоян Мирчев на министър Захариева. Това заплашва и националната сигурност”, заключи той.
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?