Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
24 Август в 16:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Туск: Срещата на Г-7 ще е тежко изпитание за единството и солидарността на групата
/КРОСС/ „Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността след една година, през която лидерите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. На брифинг с журналисти във френския град Биариц, където ще се състои срещата, Туск предупреди също, че търговските войни между седемте страни от групата ще накърнят още повече доверието помежду им.
Той отбеляза, че американският президент Доналд Тръмп използва митата като политически инструмент, който може да представлява опасност за целия свят. Туск подчерта, че ЕС ще бъде „лоялен"на Франция, ако САЩ наложат мита на френските вина в отговор на новия данък за дигиталните компании, допълни ДПА. „Ако САЩ наложат мита на Франция, ЕС ще отговори подобаващо", каза председателят на Европейския съвет. Туск заяви също така, че ще търси всякакви форми за сътрудничество с Лондон, но няма да сътрудничи за осъществяване на Брекзит без споразумение.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза още, че предпочита да бъде поканена Украйна, а не Русия, на следващата среща на върха на Г-7, тъй като той е против връщането на Москва в групата. Русия бе отстранена от Г-8, след като анексира Крим от Украйна през 2014 година. Доналд Тръмп предложи Москва да се завърне.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?