Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
26 Март в 14:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Захариева призова да има решение на Съвета на ЕС за зелените коридори
AКРОСС/ Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова за решение на Съвета на ЕС относно препоръката на ЕК за зелени транспортни коридори.
„Като външна граница на ЕС България първа почувства предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на транспортните стоки, и на гражданите до територията на България". Това каза министър Захариева на съвместен брифинг с унгарския външен министър Петер Сиярто. Тя припомни, че вече са обявени препоръките на ЕК за зелените транспортни коридори.
"Бих призовала, ако не се изпълняват, да има не само комуникация, но и решение на Съвета за това", категорична беше Захариева.
„Съгласихме се, че трябва повече европейска помощ и координация между страните по този въпрос. На европейско ниво трябва да осигурим онези транзитни коридори, които ние осигуряваме на стоките и европейските граждани, които искат да стигнат до домовете си", каза от своя страна Петер Сиярто.
Той посочи, че Унгария осигурява безпроблемно преминаване на стоките и дава възможност на българските и румънските граждани, искащи да се приберат у дома от западните страни, да го направят.
„След консултацията ни въведохме правило за преминаване на границата от 21 ч. до 5 ч. от Австрия и докато Румъния пропуска български граждани, сме готови да осигурим този коридор", каза Сиярто
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?